Sportmassage

Sportmassage is een vorm van herstelmassage en wordt meestal (een dag) na een wedstrijd of training, gegeven. Na afloop van een zware training of wedstrijd kunnen afvalproducten van de spierstofwisseling, zoals vocht en lactaat, zich in de spieren ophopen. Dit is (grotendeels) te voorkomen door een goede cooling-down uit te voeren.

Een herstelmassage (sportmassage) bevordert de afvoer van deze afvalstoffen uit de spieren waardoor spierpijn klachten (zoveel mogelijk) voorkomen wordt. Het lichaam zal sneller hersteld zijn en beter de volgende belasting aankunnen.

Sportmassage houdt de sporter in conditie en vermindert vermoeidheid en spierpijn. Het is een totale of gedeeltelijke lichaamsmassage met de nadruk op uw eventuele klachten, b.v. nek, schouders en rug.

Een sportmasseur houdt zich voornamelijk bezig met de behandeling van spieren. Het gaat hierbij meestal om de spieren die voor een bepaalde sport het meest worden belast. Deze spieren worden door de sportmasseur voorbereid op een extra inspanning. Het doel is de spieren een betere doorbloeding te geven en voor te bereiden op de te leveren prestatie. Zij zijn dan beter bestand tegen de extra belasting die er tijdens de sportbeoefening op wordt uitgeoefend.

Na de sportbeoefening worden afvalstoffen in de spieren door bepaalde massagetechnieken afgevoerd en de spier weer tot ontspanning gebracht.
Door deze massage is de sporter sneller instaat een betere sportieve prestatie te leveren.

Begeleiding van de sporter betekent gerichte trainingsadviezen en indien nodig behandeling. Tegelijkertijd kunnen eventuele lichamelijke afwijkingen geconstateerd worden. In dit geval zullen adviezen gegeven worden voor een aangepast sportgedrag en kan de sporter indien noodzakelijk doorverwezen worden naar een arts of SMA.