Shiatsu

  • Shiatsu is een Japanse drukpunt massage. Het lichaam heeft een meridiaanstelsel (energiebaanstelsel), waardoor de lichaamsenergie wordt geregeld. Het is een apart stelsel wat los staat van zenuwbanen, bloedvaten of lymfvaten.
  • De energie in het lichaam is een ononderbroken kringloop, die alle lichaamsdelen met elkaar verbindt. Het lichaam moet daarom ook als eenheid behandeld worden. Ontstaat er in deze kringloop een storing, dan ontstaan er klachten, het lichaam functioneert niet meer zoals we gewend zijn.
  • De energie van het lichaam bestaat uit twee delen de zogenaamde Yin (negatief) en Yang (positief). Voor het goed functioneren van het lichaam horen Yin en Yang in evenwicht te zijn. Is dit niet het geval, dan heeft dit direct effect op het lichamelijke en geestelijke functioneren van de mens. De masseur kan door middel van Shiatsu het evenwicht herstellen en het lichaam in balans brengen. Het lichaam is dan zelf weer in staat de energieverdeling in balans te brengen en klachten verdwijnen.

    Shiatsu heeft ook een preventieve werking. Het verhoogt de weerstand tegen ziektes en verbetert het lichaamsbewustzijn. Daardoor kun je beter de balans bewaren. De aanraking werkt diep en ontspannend.